Darjeeling čaj | SFTGFOP 1 Puttabong
Podrobný popis
Darjeeling čaj je často označovaný ako šampanské medzi čajmi vďaka svojej jemnej a elegantnej chuti. Tento prémiový čierny čaj pochádza zo záhrady Puttagong Tea Estate. Táto záhrada bola prvou záhradou v himalájskom horskom regióne Darjeeling, ktorú vysadil priekopnícky britský pestovateľ čaju Dr. Campbell v roku 1852. Nachádza sa v nadmorskej výške 1450 až 2 000 metrov nad morom. Darjeeling čaj je známy svojou jemnou, no zároveň plnou chuťou s kvetinovými a ovocnými tónmi, ktoré ho odlišujú od ostatných čajov. Púčiky čaju v nefritovej a slonovinovej farbe dodávajú sladké tóny svetlo jantárovej šálke s ľahkou kvetinovou arómou, jemnou, ľahko zemitou chuťou s kvetinové tónmi muškátov a povzbudzujúcim záverom. Jeho jemná aróma vás zavedie do exotických záhrad Indie a každá šálka vám prinesie chvíľu pokoja a pohody. Tento čaj je ideálny na popíjanie počas celého dňa a ocení ho každý milovník čiernych čajov. Tento Darjeeling čaj sa vyrába sa len z čajovníkov rastúcich vo vysokých horách, zberá ručne a nesie ochrannú známku.
SFTGFOP je skratka používaná v klasifikácii čajov, najmä v súvislosti s kvalitnými čiernymi čajmi. Táto skratka pochádza z anglického systému označovania kvality čajových listov a znamená:
SFTGFOP: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
V preklade:
- S - Special - špeciálny
- F - Finest - najjemnejší
- T - Tippy - s veľkým podielom „tipsov“. Tipsy sú 3 mladé vrchné lístky čajovníka, pričom najvrchnejší lístok je ešte nerozvinutý.
- G - Golden - zlatý, čo naznačuje, že obsahuje zlatisté tipsy, ktoré dodávajú čaju jemnú chuť
- F - Flowery - znamená kvetinovú arómu
- OP - Orange Pekoe - znamená, že čaj má vysokú kvalitu a jemnú chuť
Tieto skratky sú bežné v hodnotení čajov, kde čím viac písmen je v skratke, tým kvalitnejší čaj je, pretože vyššia kvalita znamená viac jemných, mladých tipsov v zmesi.
Takto vyzerá čajový tip.
Zloženie: čierny čaj z plantáže Puttabong v Darjjelingu, severné Bengálsko, India
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 1,5 dl horúcej vody (90 °C) a necháme lúhovať 1 minútu, scedíme a môžeme ešte niekoľkokrát zaliať. Zakaždým dobu lúhovania predlžujeme. Vhodný na prípravu spôsobom Gong Fu.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.