Darjeeling čaj | SFTGFOP 1 Puttabong
Podrobný popis
Darjeeling čaj je často označovaný ako šampanské medzi čajmi vďaka svojej jemnej a elegantnej chuti. Tento prémiový čierny čaj pochádza zo záhrady Puttagong Tea Estate. Táto záhrada bola prvou záhradou v himalájskom horskom regióne Darjeeling, ktorú vysadil priekopnícky britský pestovateľ čaju Dr. Campbell v roku 1852. Nachádza sa v nadmorskej výške 1450 až 2 000 metrov nad morom. Darjeeling čaj je známy svojou jemnou, no zároveň plnou chuťou s kvetinovými a ovocnými tónmi, ktoré ho odlišujú od ostatných čajov. Púčiky čaju v nefritovej a slonovinovej farbe dodávajú sladké tóny svetlo jantárovej šálke s ľahkou kvetinovou arómou, jemnou, ľahko zemitou chuťou s kvetinové tónmi muškátov a povzbudzujúcim záverom. Jeho jemná aróma vás zavedie do exotických záhrad Indie a každá šálka vám prinesie chvíľu pokoja a pohody. Tento čaj je ideálny na popíjanie počas celého dňa a ocení ho každý milovník čiernych čajov. Tento Darjeeling čaj sa vyrába sa len z čajovníkov rastúcich vo vysokých horách, zberá ručne a nesie ochrannú známku.
SFTGFOP je skratka používaná v klasifikácii čajov, najmä v súvislosti s kvalitnými čiernymi čajmi. Táto skratka pochádza z anglického systému označovania kvality čajových listov a znamená:
SFTGFOP: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
V preklade:
- S - Special - špeciálny
- F - Finest - najjemnejší
- T - Tippy - s veľkým podielom „tipsov“. Tipsy sú 3 mladé vrchné lístky čajovníka, pričom najvrchnejší lístok je ešte nerozvinutý.
- G - Golden - zlatý, čo naznačuje, že obsahuje zlatisté tipsy, ktoré dodávajú čaju jemnú chuť
- F - Flowery - znamená kvetinovú arómu
- OP - Orange Pekoe - znamená, že čaj má vysokú kvalitu a jemnú chuť
Tieto skratky sú bežné v hodnotení čajov, kde čím viac písmen je v skratke, tým kvalitnejší čaj je, pretože vyššia kvalita znamená viac jemných, mladých tipsov v zmesi.
Takto vyzerá čajový tip.
Zloženie: čierny čaj z plantáže Puttabong v Darjjelingu, severné Bengálsko, India
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 1,5 dl horúcej vody (90 °C) a necháme lúhovať 1 minútu, scedíme a môžeme ešte niekoľkokrát zaliať. Zakaždým dobu lúhovania predlžujeme. Vhodný na prípravu spôsobom Gong Fu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.