MODRÝ MOTÝLÍ ČAJ
Podrobný popis
Zaujímavá chuť plná biologicky aktívnych látok: flavonoidy, triperteny, steroly, antioxidanty, proantokyanidiny.
Ajurvéda ho považuje za veľmi liečivý a využíva ho pri detoxikačných kúrach, upokojuje a pomáha pri nespavosti, harmonizuje nervový systém. V Thajsku a Vietname je z Motýlieho modrého čaju známy nápoj Nam dok Anchan, ktorý obsahuje citrón a med a podáva sa večer. V kúpeľoch a hoteloch ho ponúkajú ako osviežujúci drink pre hostí.
Vo svete ho špičkoví barmani používajú pre jeho nádhernú modro-tyrkysovú farbu v miešaných nápojoch. Po pridaní citrónu alebo akéhokoľvek kyslejšieho ovocia mení svoju farbu na purpurovú až rubínovú - vyskúšajte, experimentujte.
Zloženie: kvety motýlieho hrachu (Clitoria ternatea)
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 3 dl horúcej vody (90 °C) a necháme lúhovať 5 -10 minút, scedíme a podávame.
Ak ho chcete pripraviť pre celú rodinu či partiu vo väčšom čajníku, dajte na každé 3 dl objemu 1 čajovú lyžičku + 1 naviac pre čajník :)
Tip 1: Vyskúšajte niečo úplne jedinečné: Pridajte do hotového nálevu citrón a sledujte jeho farbu
Tip 2: Kvety motýlieho hrachu lúhujte spolu s mätou, vychlaďte a podávajte v lete ako osviežujúci drink
Tip 3: Pripravte si z modrých kvetov a cukru modrý sirup na dochutenie a farebné dekorovanie kokteilov, zmrzlín, dezertov, ...
Tip 4: Nálev z kvetov modrého motýlieho čaju vychlaďte, nalejte do formičiek na ľad a zamrazte. V letných limonádach vyčaríte zaujímavý efekt.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.