ČAROVNÝ LES
Podrobný popis
Honeybush - Medových krík (Cyclopia intermedia) rastie len v oblasti Južného a Východného mysu Juhoafrickej republiky. Tak ako čajovníky patrí do čeľade bôbovitých, ale na rozdiel od nich sa ho nedarí pestovať komerčne. Má špecifické nároky na pôdu a vzdušnú vlhkosť a tiež je mimoriadne citlivý na chemické látky. Rastie divoko väčšinou v horách a jeho zber býva tak do značnej miery náročný. Najviac cenných látok obsahuje je v čase kvitnutia a vtedy je aj najchutnejší. Žlto obsypané vetvičky veľmi silne medovo voňajú a priťahujú roje včiel. Práve vtedy sa za Honeybushom do hôr vydávajú zberači. Tesne nad zemou sekajú celé rastliny, plnia nimi veľké koše a tie spúšťajú na dômyselných kladkách do údolia. Na spracovateľských farmách sú celé vetvičky aj s ihlicovitými lístkami narezané na dĺžku 6 -3 0 mm. V prípade zeleného Honeybushe je vynechaný fermentačný proces, rastlinný materiál sa 1 až 2 dni len suší na slnku. Nakoniec prechádza cez valcové sitá, ktoré oddelia príliš veľké a hrubé kúsky vetvičiek.
Zelený (nefermentovaný) Honeybush má typický tmavo-žltý nálev, lahodnú arómu a medovú chuť.
Zloženie: zelený honeybush, jablko, plody čiernej bazy 10%, prír. aróma, listy maliny, jahody 1%, čierne ríbezle 0,5%
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 3 dl horúcej vody (100 °C) a necháme lúhovať 5 minút, scedíme a podávame.
Ak ho chcete pripraviť pre celú rodinu vo väčšom čajníku, dajte na každé 3 dl objemu 1 čajovú lyžičku + 1 naviac pre čajník :)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.